Štekaš lastnike Fortenove?

Aktualno-politična novica
12. 12. 2023 - 17.00
 / Šteker

Najboljši sosed postal last soseda.
 / 26. 6. 2014

Nekdaj najboljši sosed, zdaj zgolj Mercator, je pretekli mesec za krepitev položaja na slovenskem maloprodajnem trgu naznanil nakup trgovin Tuša. Sredi tega prevzema se na Hrvaškem odvija prevzem skoraj polovice delnic lastnice Mercatorja, Fortenova Grupe. Glavnino lastništva bo prek svojega podjetja OpenPass 19. decembra prevzel hrvaški tajkun Pavao Vujnovac. S tem bodo na Hrvaškem iz lastništva vrgli ruski državni banki Sberbank in VTB, katerih premoženje je od evropske uvedbe sankcij proti ruskim podjetjem zaradi vojne v Ukrajini zamrznjeno. V tokratnem Štekerju skušamo razumeti, zakaj in kako Vujnovac prevzema Fortenovo.

Najprej o tem, kdo je Pavao Vujnovac. Svojo poslovno kariero je pričel v energetiki, in sicer v podjetju Prva plinarska družba, krajše PPD, v katerem se je povzpel do položaja direktorja in na koncu lastnika. Tedaj je bila firma še lokalni distributer plina s sedežem v Vukovarju, Vujnovac pa jo je uspel kupiti od nemških lastnikov. PPD ima podružnice tudi v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, Švici in na Madžarskem. Skozi leta je Vujnovac več podjetij, vključno s PPD-jem, povezal v skupino Energia naturalis. Danes je ta po prihodkih med največjimi hrvaškimi skupinami in upravlja z dvajsetimi hčerinskimi podjetji. Posle Vujnovaca pred prevzemom Fortenove razčleni Davor Gjenero, hrvaški politični komentator.

Izjava

Vujnovčev prevzem Fortenove se ni zgodil čez noč, temveč je to več let trajajoč proces kupovanja posameznih delnic. Kot pojasni Gjenero, je tudi pred prevzemom ruskih delnic Vujnovac največji individualni lastnik Fortenove in njen porok, čeprav imata zaenkrat Sberbank in VTB skupno večji lastniški delež.

Izjava

Premoženje ruskih podjetij v Evropski uniji in Združenih državah Amerike je zaradi gospodarskih sankcij proti Rusiji zamrznjeno. Zaradi tega je zamrznjeno tudi lastništvo Sberbank in VTB-ja v Fortenovi. Zaenkrat sta banki še lastnici skupine, vendar na srečanjih delničarjev od uvedbe sankcij nista imeli pravice do glasovanja o upravljanju. To so v Sberbanku zaobšli tako, da so svoje delnice v Fortenovi prenesli na hčerinsko podjetje SBK ART, bazirano v Združenih arabskih emiratih. Kasneje je na seznam sankcioniranih podjetij Evropska unija uvrstila tudi to podjetje, zato so kot delničarji spet ostali brez glasu. Gjenero pojasni, kako je Vujnovac težave ruskih lastnikov izkoristil za lasten prevzem večinskega lastništva.

Izjava

Pojasni tudi, da Evropska unija namerava zamrznjeno premoženje odprodati za financiranje obnove Ukrajine po vojni, Vujnovac pa je to izkoristil, da bi se ruskih bank znebil še lažje.

Izjava

Kot eden od najvplivnejših hrvaških podjetnikov ima Vujnovac tudi močne politične povezave. Več o njih pove Gjenero.

Izjava

O uspešni poravnavi terjatev upnikov in upnic ter restrukturaciji hrvaškega koncerna
 / 6. 7. 2018

Fortenova je naslednica Agrokorja, katere lastnik je bil Ivica Todorić, še en vpliven hrvaški podjetnik. V hrvaški politiki je imel Todorić veliko povezav, preko njega pa tudi Agrokor. Podjetje, ki se je rodilo iz Agrokorjevega propada, kot meni Gjenero, ni podedovalo njegovega političnega pomena, razen v času pandemije kovida 19.

Izjava

Gjenero pojasni tudi, kako in zakaj se je Agrokor pod nadzorom hrvaške vlade preoblikoval v Fortenova Grupo.

Izjava

Če imata Dinamo in Hajduk večno rivalstvo v hrvaškem nogometu, Fortenova očitno dobiva svojega rivala v poslu. To vlogo prevzema živilski konglomerat Podravka, ki je v večinski lasti hrvaške države, Fortenova pa jo je prehitela pri nakupu podjetja Ledo.

Izjava

Z dokončnim prevzemom Fortenove bo Vujnovac postal še kako pomemben tudi za slovensko gospodarstvo. Ne le zaradi lastništva Mercatorja, ampak, kot kaže, tudi Tuša. O Mercatorjevem prevzemanju Tuša in pomenu tega za slovenski maloprodajni trg več v enem prihodnjih Štekerjev.

Vir slike: LinkedIn

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness