Skromno božično darilo za Roberta Goloba

Mnenje, kolumna ali komentar
27. 12. 2023 - 16.00

Za mogoče ne ravno najlepše, gotovo pa najpomembnejše božično darilo za osrednjega govorca na tokratni državni proslavi ob včerajšnjem državnem in dela prostem prazniku samostojnosti in enotnosti v spomin na razglasitev rezultatov plebiscita oziroma referenduma z enim samim vprašanjem: »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« pa tudi posledično izgubo prav te samostojnosti in neodvisnosti s pridružitvijo Evropski uniji in vstopom v severnoatlantski vojaški pakt NATO, Roberta Goloba, predsednika vlade in koalicije strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica, za katero vendarle v političnem smislu ni najboljše leto, saj je začetno navdušenje javnosti in še posebej volivcev brez pravih rezultatov nekako splahnelo, letos pač ni poskrbela njegova izvenzakonska partnerica Tina Gaber, s katero se je sicer prav v maniri nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja kot tudi na tujem poznanega kralja Instagrama fotografiral pred domačo jelko, ampak Janja Božič Marolt oziroma javnomnenjska raziskava inštituta Mediana, ki jo je za Pop TV med 18. in 21. decembrom opravil na vzorcu 717 polnoletnih prebivalcev in na podlagi katere so javnosti ob koncu leta 2023 lahko sporočili, da se je podpora vladi Roberta Goloba po treh zaporednih mesečnih padcih vendarle stabilizirala.  

Premier, ki se je v letu, ki se izteka, vendarle bil primoran iz političnega odrešenika spreobrniti v političnega začetnika in pravzaprav tudi sam pri sebi ugotoviti, da se v političnem močvirju po slovensko ima še kaj naučiti, je glede na izrečeno na državni proslavi pred dnevom samostojnosti in enotnosti prepričan, da v domovini oziroma domači republiki tudi danes, 33 let po tem, delimo enotno mnenje, da je bila osamosvojitev Slovenije zgodba o uspehu, zgodba, ki nas lahko navdihuje, ne le za današnje čase, ampak tudi za svetlejšo prihodnost. Toda v isti sapi priznava – kar še kako dobro ve predsednik SDS Janez Janša – da nobena zgodba o uspehu sama po sebi ne zakoliči zgodovine, saj da nam je lahko navdih, ni pa tudi garant za konkreten uspeh, saj da moramo vsako kolektivno zgodbo vsak dan znova dograjevati in da jo dograjujemo vsi s svojimi individualnimi zgodbami o bolj ali manj konkretnemu uspehu. 

Predsedniku vlade Robertu Golobu po novem in že od samega začetka njegovega mandata sicer ni prav nič nerodno priznati, da nekatere politične obljube, ki so bile dane v zadnji predvolilni kampanji in za ta konkreten mandat, katerega polovica bo nepreklicno mimo aprila prihodnje leto, zahtevajo svoj čas, saj da gre za tako smele projekte, da terjajo dva mandata. Med že doseženimi cilji pa je pred zbrano politično smetano izpostavil zgolj spopad z energetsko draginjo, s katero se, vsak s svojo individualno zgodbo, prebivalci še naprej spopadamo, glede na potrebe neprepričljiv dvig sredstev za razvoj, znanost in inovacije ter preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek, kar je samo po sebi dovolj zgovorno, saj da vedeti, da na Slovenskem na konkretne reforme in obljubljene spremembe vlade in koalicije Roberta Goloba pravzaprav še naprej čakamo in da se je to pri merjenju, pravzaprav pa padanju javnomnenjske podpore Robertu Golobu in strankam njegove koalicije tako rekoč moralo poznati.

Robert Golob je govor ob dnevu samostojnosti in enotnosti, v katerem po mnenju predsednice Nataše Pirc Musar manjka še solidarnost, sicer zaključil z željo, da bi nas vse navdušil za skupen cilj, da skupaj vsak naš korak namenimo pozitivni družbeni klimi, saj da šele ko nam bo ta cilj uspelo doseči in ko se nam bo uspelo okoli njega poenotiti, bomo lahko govorili o tem, da smo – vsaj – na poti v družbo blaginje, po kateri očitno tudi po nekoliko samokritičnem mnenju z izsledki Mediane za božič obdarjenega predsednika vlade pač še nismo niti krenili. Če namreč zadnja in prav kot božično darilo predsedniku vlade Robertu Golobu objavljena raziskava Mediane sicer res ugotavlja, da se je podpora vladi po treh zaporednih mesečnih padcih stabilizirala, hkrati kaže tudi na rekordno podporo SDS v tem mandatu, za katero Gibanje Svoboda kljub višji podpori kot novembra pač zaostaja za skoraj deset odstotnih točk, kolikor za zdaj skupaj še prineseta koalicijski SD in Levica. Delo predsednika vlade in njegove ministrske ekipe podpira 34,9 odstotka vprašanih, ne podpira 51,4 odstotka, samo 13,7 odstotka pa je neopredeljenih. Toda tako to gre. V tej nepozitivni družbeni klimi, na katero opozarja predsednik vlade in največje parlamentarne stranke Robert Golob, najbolj priljubljen politik ostaja poslanec SDS Anže Logar, najbolj priljubljena politika in ministra koalicije pa Matjaž Han in Tanja Fajon iz koalicijske SD, medtem ko je sam Robert Golob po priljubljenosti še pač tudi za Janezom Janšo in šele na 15. mestu s strani volivcev ocenjenih politikov. 

ODPOVED: Tudi za tokratni sklepni N-euro moment leta 2023 sem s  tudi v političnem smislu vendarle nekako bolj skromnim božičnim darilom za predsednika vlade Roberta Goloba v zobeh poskrbel Tomaž Z.

Vira fotografij: needpix.com/photo/1711656 / https://www.facebook.com/photo?fbid=343551638303943&set=pcb.343551791637...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.